A fiatalság záloga a kollagén

kollagén

kollagén

Az emberek elkerülhetetlenül megöregednek. De az egy dolog, hogy 50 évesen észrevesszük, miszerint a térdeink már nem a régiek és esős időben fáj a hátunk, és egészen más dolog, ha már 30 évesen elkerülhetetlen változásokat észlelünk a testünkön. Ilyenkor érdemes felfigyelni egy egyedülálló anyagra.

A kollagén a testünkben található összes kötőszövet váza és egyben építőanyaga. Felelős az ízületekért, az ínszalagokért és a csontokért, valamint a bőr rugalmasságáért. A szervezet maga is termel kollagént, de a szintézis a korral csökken. Képzeljük el, hogy az egész életünk egy mozgólépcső a metróban, ami lefelé tart és az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy számos tényezőt figyelembe veszünk, vagyis egy időre megállítjuk ezt a mozgólépcsőt.

A tudósok azonban nem elégedtek meg egy triviális megállással, áttörésre volt szükségük, egy olyan állapotra, amiben elkezdhetnek felfelé sétálni éppen az életnek ezen a mozgólépcsőjén, figyelmen kívül hagyva azt a sztereotípiát, hogy az öregség elkerülhetetlen. Ebben segít a kollagén, ami képes lelassítani az öregedést sejtszinten.

További bejegyzések