A legjobb napelem inverter márkák egy telepítő cég szerint

napelem inverter

Napelem inverter

Valahogy úgy lehetne jellemezni azt, ami most következik, hogy a napelemek kora. Miről van pontosan szó? A világ, vagyis a társadalom energiaellátása elég komoly kihívás előtt áll. A nagypolitika alakulása sajnos komolyan befolyásolja mindezt. Ha a hatalmasok összerúgják a port, akkor ennek az lesz a következménye, hogy nincs olcsó energiahordozó, ami eddig a földgáz volt. A kilátások szerint, az energiaárak hatalmasat fognak növekedni, ami odáig vezet, hogy sokan nem tudják majd megfizetni azokat többéves távlatokra előre nézve, illetve ellátási problémák is történhetnek.

Dönteni kell majd, hogy az ipar működjön vagy a háztartások legyenek kiszolgálva. Elzártabb falvakban, tanyákon ez nem újdonság, mert eddig is hasonló problémákkal küzdöttek az emberek és megoldották. A kis- és nagyvárosok lakói azonban új rendszer szerint kell majd éljenek. De létezik hatásos megoldás. A napelemek célirányos felhasználásával az igények jelentős része kiszolgálható. Megéri ezért kicsit mélyebben belelátni az ilyen rendszerek működésébe.

Bármilyen meglepő, a költségek egy komoly részét nem a panelek viszik el, hanem az inverter. Ez a szerkezet voltaképpen a hálózat szíve, aminek hiányában az áramtermelés megáll. Többféle típus közül lehet válogatni. Az 5 legnépszerűbb napelem invertert az ST Solar hasonlította össze az egyik cikkében. Itt aztán mindent megtudhatunk a Fronius, SolarEdge, Huawei, SMA és Solplanet márkákról. Bár viszonylag egyszerű lenne rámondani az egyikre, hogy a leginkább ideális, mert a helyzet ennél bonyolultabb.

Nem mindegy ugyanis, hogy pontosan mekkora rendszer lekezeléséről van szó, ahogyan az sem, milyen igények kielégítése történik. Van, aki csak adott feladatokra szeretné felhasználni a napelem rendszert és ezen keresztül az invertert. Ilyenkor elég lehet csak kisebb kapacitásban gondolkodni. A fázisok száma is változik. Kapható 1 illetve 3 fázisú kivitel. Mindig fontos az adott igényekhez igazítani a rendszert, mert így növelhető meg legjobban a hatásfok. Történjen ezért pontosan a tervezés, amiben az ST Solar munkatársai örömmel segítenek.

További bejegyzések