Mi az óraforgató és miért fontos?

óraforgató

óraforgató

A mechanikus órák működése a fogaskerekek, tárcsák, tengelyek mozgásából fakad, amit a kezünkkel történő felhúzás által biztosítunk vagy automata készülék esetén szimplán az óra viselésével fenntarthatjuk a körforgást.

Az óraforgató hasznossága gyakran vitatott kérdés. Az óraforgató készülék azt a célt szolgálja, hogy időmérő hosszú élettartammal bírjon. Az automata órák esetében a forgórész mozgatása a működés alapja. A csuklónk, karunk mozgása, miközben viseljük a kiegészítőt, elég „löketet” biztosít a fogaskerekeknek, hogy a mutatók kellőképp ketyegjenek. Ha gyakran viseli ugyanazt a darabot, az óraforgató szükségtelen. Viszont, ha alkalmanként hordja vagy több modellel rendelkezik, váltogatja azokat, akkor mindenképp ruházzon be egy ilyenbe, hogy az éppen nem viselt darabot „fitten” tartsa.

Többféle dizájn elérhető, hálózatról vagy akkumulátorról is működtethetőek, változatos programokkal. Működésük különleges, vízszintes tengelytől eltérő ív körül forgatják az órákat. Hasznos kütyük az időmérők szerelmeseinek.

További bejegyzések