A női karórák szerepe a történelemben

Az időmérő szerkezetek igen fontos eszközei a mindennapjainknak. Nélkülük nehezen boldogulnánk a munkák és egyéb tevékenységek során. Azt azonban kevesen tudják, hogy a női karórák fontos szerepet töltöttek be a történelem során.

Valamikor az 1500-as évek második felében jelentek meg, de ekkor még csak az előkelő hölgyek viseltek ilyen szerkezeteket. Egyfajta státuszszimbólummal bírtak ekkor a női karórák, hiszen csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak ezt a luxust.

A férfiak ebben az időben még nem viseltek karórát. Ők az időmérő eszközöket a zsebükben hordták. Olyannyira nem volt divat, hogy megvetés tárgya volt az a férfi, aki a karján viselte az órát. A női karórák mintájára, a katonák kezdtek el hasonló szerkezeteket barkácsolni maguknak a második világháborúban, mert kényelmetlen volt folyton a zsebükbe kotorászni az óra után.

Tehát, a női karóráknak igen fontos jelentőségük volt ekkor. Ma már kettős szerepe van ezeknek a szerkezeteknek. Az idő mérése mellett, fontos kiegészítői lettek az elegáns öltözeteknek a női karórák.

További bejegyzések