A forgókar és a kerámia betétes fúvóka alkalmazási területe

Napjaink rohanó világában, már szinte senkinek nincs ideje a saját autója tisztítására, főleg városi szinten, sokszor lehetőség sincs erre. A falvakon még az emberek kertjeikben, a nyári meleg időszakokban örömmel megmossák a gépjárműket. Ezt a lehetőséget, hogy városon kevés alternatíva létezik az autók tisztítására, rengeteg autómosó cég kihasználta. Az utóbbi évtizedekben, igen sok, ezzel a tevékenységgel foglalkozó vállalkozás indult országszerte. Vannak ezek között kézi mosók és több forgókar segítségével automatizált autómosók egyaránt. Az automatizált mosók hazánkban inkább benzinkutaknál figyelhető meg.

forgokar

 

Ezek a berendezések viszonylag drágák. Az emberek többsége jobban kedveli a kézi mosókat. Az előbb említett forgókar rozsdamentes polírozott anyagból készül, hisz nap mint nap víznek vagy nagyon párás környezetnek van kitéve, így ezen megoldás nélkül hamar tönkremenne, korrodálódna. Átlagos hossza a forgókaroknak 140-150 cm, ami forgócsatlakozókkal van felszerelve. A Mosmatic cég által tervezett és gyártott ilyen termék tömege 9,6 kg, ami maximálisan 275 bár nyomást visel el. Leginkább hideg vizes rendszerekre szokták implementálni, de a 120 Celsius fokos vizet is még nyugodtan rá lehet kötni.

 

A forgókar kimenetére általában kerámia betétes fúvóka van szerelve. A kerámia önmagába véve egy nagyon rideg, törékeny anyag, de ha a megfelelő módszerrel ötvözik más anyagokkal, abban az esetben olyan kemény lesz, mint a gyémánt. Az így kapott kerámia betétes fúvóka rendkívüli tulajdonságokkal fog bírni, ellenáll a korróziónak és a különböző vegyszereknek is. A kerámia betétes fúvóka ugyan drágának mondható, de a kopásállósága sokkal jobb statisztikai adatokat mutat, mint a más anyagokból készült fúvókák. Hosszútávon ez a megoldás jelenti a leggazdaságosabb variációt. Az olcsóbb darabok készülhetnek különböző műanyag ötvözetek segítségével vagy rozsdamentes acélból, esetenként még rézből is. Ezeket a kerámia betétes fúvókák másik leggyakoribb felhasználási területe a mezőgazdaságban lelhető fel, ahol az ültetvények öntözésében, vegyszerezésében van fontos szerepük.

További bejegyzések