A zöld veszély: a penész

A téli hónapokban, főleg a lakásokban megnőhet a páratartalom, a levegő nyirkossá válik és ennek sok kellemetlen következménye lehet. Az egyik ilyen a penész megjelenése, hiszen a nedves levegő megfelelő otthont biztosít ennek a gombafajnak az elterjedéséhez. Nemcsak lakásunk falait és bútorainkat rongálhatja meg a penész, de az egészségünkre is rossz hatással van.

peneszJellegzetes szaga van, amitől szellőztetéssel sem könnyű megszabadulni. Spórák által terjed, amelyek szinte bárhol képesek megélni, főleg ott, ahol magas a páratartalom. Sok anyagon meg tud telepedni.

A penész főleg a légzőszervi betegségekben szenvedőkre nézve a legveszélyesebb, hiszen allergiát és asztmát is kiválthat, de fokozhatja a már meglévő betegségek tüneteit is. Eltávolítására számos lehetőség van, például ajánlott a megfelelő, napi többszöri szellőztetés, mellette használhatunk sólámpát is.

Ha ezek a módszerek nem válnak be, akkor érdemes egy páramentesítőt beszerezni az otthonába, hiszen ezek nemcsak a levegő ideális nedvességtartalmát biztosítják, de megszabadítanak a penészgombáktól is.

További bejegyzések