Folyamatosan fejlődnek a napelem rendszerek

napelem rendszerek

Napelem rendszerek

Egy teljesen új világkép van kibontakozóban és ez nemcsak a 2021-es járványhelyzet miatt van így, hanem sokkal inkább a közelgő energiaválságra való tekintettel lehet elmondani. Valójában az emberiség bele sem gondol, hogy milyen szakadék felé száguld, viszont azt nagy erőkkel teszi. A fosszilis hordozók lassan teljesen kiürülnek és a megoldást az alternatívák, például a napelem rendszerek, szélerőművek adhatnák. Ezekkel csupán annyi a probléma, hogy nem esik rájuk elegendő figyelem.

Bár az elmúlt években igen sokat fejlődtek a napelem rendszerek, aminek hála jelentősen növekedett a kapacitásuk és az élettartamuk. A Maxim SMART okos napelem egyedi fejlesztésével 20 %-al növelte az energiasűrűséget és a túlmelegedés esélyét is a minimálisra szorította. Az inverter munkáját nagyobb részt átveszik a közvetlenül a panelekre szerelt mikrocsipek, amelyek segítségével a szabályozás egy teljesen új foka valósul meg. Ezek a napelem rendszerek igen gyors megtérülési költséggel rendelkeznek, ami egy plusz érv a kihasználásuk mellett.

A magánszektor ugyanakkor csak minimális energiafelhasználással rendelkezik, hiszen egy nagyobb vállalkozás vagy éppen termelési szektor elemei (gyár) teljesen maga mögé utasítja a háztartásokat. Itt érdemes megfogni az energiapazarlást, amire törekszik főként az Európai Innovációs Szervezet. A cél nagyon nemes és komoly előrelépés van a témában. Az elképzelés szerint, az olyan közösségek, amilyenek az egyetemek, a magánvállalkozások, kutatóközpontok és természetesen az ipari szektor képviselői, közösen fognak dolgozni a modern kort megmentő innovációk kifejlesztésén.

A valóban multidonális közlekedési rendszerekre való áttérés, amilyen az alternatív energiával működő szállítási módok megvalósítása, egyre sürgetőbb a felhívás. Az Európai Innovációs Szervezet ugyanakkor nemcsak szép elveket képvisel, hanem komoly összegeket is megmozgat. A tőke eléri a 3,3 milliárd Eurót. A már addig is megvalósított és jól működő projektek az Európai Innovációs Szervezet keretében egy valódi reménysugárként hatnak, az új és tisztább jövő felé. Felcsillant a reménysugár, amibe megkapaszkodhatunk.

További bejegyzések