Napjainkban az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk a feketekávé. Sokan nem gondolnak bele abba, hogy a kávészemek valójában gyógynövények, legyen az fekete kávé vagy zöldkávé őrlemény. A kávészemek élénkítő és jótékony hatását a 300- as években, egy etiópiai pásztor fedezte fel, aki a Káldi névre hallgatott. A kecskéi legelték a piros bogyós növényt és ennek következtében sokkal fürgébbek, élettel telibbek lettek. Tapasztalatait megosztotta másokkal is, majd az évek folyamán a feketekávét a szemek megszárítása és pörkölés után megfőzve fogyasztották.
A zöldkávé őrlemény különbözik a kávé elterjedtebb, pörkölt formájától és ízétől, ráadásul a hatása is más az emberi szervezetre. Hiszen a feketekávéval ellentétben, a zöldkávé őrlemény felhasználásából készített forróital lassabban szívódik fel az emberi szervezetben, tökéletes antioxidáns és immunrendszer erősítő hatása miatt, egyre elterjedtebbé válik a fogyasztása hazánkban is. A zöldkávé őrlemény és az abból készített gyógyhatású készítmények elősegítik a súlycsökkenést is, hiszen felgyorsítják az anyagcserét és csökkentik a szervezet vércukortartalmát.