Hogyan készül a viszkóz anyag?

A viszkóz anyag lágy és selymes

Hogy hogyan érzi magát ruháiban, az nagyban függ attól, hogy éppen milyen anyagból készült öltözetet visel. Mindenki azt szeretné, hogy legyen trendi, legyen élénk színű, tartós, de persze, ami nagyon fontos, hogy legyen kényelmes. A viszkóz anyag felhasználásával készült ruhák rendkívül finomak, lágyak, könnyű esésűek. Kellemes a bőrnek és rendkívül kényelmes a viselésük.

A viszkóz anyag lágy és selymes
A viszkóz anyag lágy és selymes

A viszkóz anyagra nem lehet azt mondani, hogy természetes, de azt sem, hogy egy vegyi szál, hiszen részben mindkettő. Természetes alapja a cellulóz, melyet fenyőfából vagy bükkfából nyernek, majd ebből különböző vegyi eljárások által szálképzésre alkalmas anyagot állítanak elő.

A vegyi eljárás első lépése a nátronlúgos kezelés, mely során a cellulózlapok megduzzadnak és nátroncellulózzá alakulnak. Ezt követően a még alakulóban lévő viszkóz anyag pár napig érlelődik, és közben különböző vegyi anyagokkal kezelik. Az eljárás befejeztével egy oldat keletkezik, melyet szálképző rózsán keresztül vezetnek, majd az így nyert szálak a kénsavas kicsapó fürdőnek köszönhetően megszilárdulnak, és így visszaalakul cellulózzá.

Ezt természetesen még kezelni és nyújtani kell ahhoz, hogy létrejöhessen a már használható viscose anyag. Egyes tulajdonságai még a pamuténál is előnyösebbek, például sokkal jobb nedvszívó képességgel rendelkezik, mint a pamut, sőt színe is sokkal élénkebb, mint a pamuté.

Emellett rendkívül jól festhető, és könnyedén nyomtatható rá bármilyen díszítést szolgáló felirat. Javasolt 40 fokon mosni, jól vasalható, ami néha szükséges is, mivel a viscose anyag eléggé hajlamos a gyűrődésre. A nedvszívó képessége mellett a légáteresztő tulajdonsága is kifejezetten jó, ami jó hír azoknak, akik könnyedén izzadnak.

Összességében nézve tehát, sokkal több pozitívummal rendelkezik, mint hátránnyal, így mindenkinek bátran ajánlott a viscose anyag igénybe vételéből készült ruhák gyakori viselése. Azt pedig mindenki saját maga döntheti el, hogy inkább sorolja a természetes vagy netán a mesterséges módon előállított textíliák csoportjába.

További bejegyzések