A napelem használatában rejlő lehetőségek

Az alternatív energiaforrások utáni kutatás legfontosabb állomása a napenergia tanulmányozása és annak felhasználási lehetőségeinek megismerése. A napelem feltalálása egy óriási lépés volt ezen a téren, hiszen így egy évezredekig használható és kiaknázható energiaforrásra bukkantak.

nap_elemA Napból annyi energia érkezik egyetlen óra alatt a Földre, amennyi képes az egész emberiség energiaigényét kielégíteni egy egész éven át. Sajnos a tudomány azonban még nem jutott el arra a szintre, hogy ezt az energiamennyiséget teljes mértékben hasznosítani tudja.

A napelem azonban képes ennek az energiának egy kis részét átalakítani hasznosítható energiává. Már ez is akkora energiamennyiség, ami elegendő lehet egy-egy családi ház, sőt kisebb társasházak számára is. Az átalakított energiamennyiség nagysága több dologtól is függ.

Elsősorban a napelem teljesítménye és a fizikai méretei is befolyásolják annak hatékonyságát. Azonban megvannak a korlátai is, ezért nem készíthető akármekkora napelem. De jó irányt mutat ez a jövő tudósai számára, akik majd tökéletesíthetik a napenergia felhasználási lehetőségeit.

További bejegyzések