A hidegen sajtolt napraforgó olaj előnyei

A növényi olajok nélkülözhetetlen összetevői a napi étkezésnek. Szinte nincs is olyan főtt vagy sült étel, amit zsiradék nélkül el tudunk készíteni. Nem mindegy azonban, hogy milyen típust választunk.

A hidegen sajtolt napraforgó olaj olyan fontos összetevőket tartalmaz, amelyek roncsolódhatnak, ha más technológiával állítják elő a terméket. A telítetlen zsírsavak fontos alkotóelemei a sejtjeinknek, de a linolénsav is szükséges a szervezet számára.

A hidegen sajtolt napraforgó olaj mindezeket tartalmazza, sőt, E-vitamin tartalma is jelentős. Hazánkban a napraforgót nagy területeken termesztik és jelentős részét étkezési olaj előállítására használják. Azonban a hidegen sajtolás helyett, a legtöbb esetben más, gazdaságosabb és egyszerűbb technológiát alkalmaznak.

Így azonban fennállhat annak a veszélye, hogy számos fontos vegyület lebomlik az előállítás során. Szerencsére ma már könnyen beszerezhető a hidegen sajtolt napraforgó olaj is a szaküzletekben, bár igaz, ezeknek a készítményeknek az ára valamivel magasabb.

További bejegyzések