Melyek az izomgörcs okai?

Izomgörcs okai

Mindnyájan tapasztaltuk már életük során, hogy milyen sérülékeny is a testünk és mennyire oda kell figyelnünk minden lépésünk során ahhoz, hogy ne essen bajunk. Az egyik legkellemetlenebb probléma, amivel az aktív életmód során találkozhatunk, az izom és ízületi probléma, ám az izomgörcs okai meglehetősen változatosakElőször is, természetesen az egészségtelen életmód, a kevés mozgás, az ingerszegény környezet, a vitamin- és ásványi anyagban szegény étrend, a kevés folyadékfogyasztás összességében, nagyon ártalmas a szervezetünknek. 

Izomgörcs okai
Izomgörcs okai

A leggyakoribb esetekben, akkor találjuk magunkat szemben az izmainkkal kapcsolatos problémákkal, amikor valami megterhelőt teszünk a testünkkel. Az izomgörcs okai a legtöbb esetben az izom tápanyag- és oxigénellátásának zavarai szoktak lenni. Ezek indikátora az izom túlterhelése, következménye pedig a meglehetősen fájdalmas izomgörcs. Kiválthatja mindezt sport vagy kemény fizikai munka, de akár egyetlen rossz mozdulat is elég lehet a megfáradt testünk számára.

Természetesen ennél komolyabb problémák is lehetnek az izomgörcs okai. Ilyen lehet az érszűkület és az érelmeszesedés. Ezek esetében, a lábban kialakuló fájdalom és a megtett távolság egyenesen arányos, a betegség komolysága pedig a terhelhetőségben mérhető. Az izomgörcs okai között feltétlenül meg kell említeni a kálium-, kalcium- és magnéziumszint ingadozását is. Bizonyos esetekben a magas káliumszint következtében az izmok begörcsölnek. Ezzel szemben, a kalcium hiánya okozhat görcsrohamokat.

Az izomgörcs okai között a magnézium hasonló szerepet játszik, mint a kalcium, vagyis a hiánya lehet a kiváltója az izomgörcsöknek. Ez ellen azonban könnyen tehetünk a változatos táplálkozással és pezsgőtablettákkal. Az izomgörcs okai között szintén gyakori vendég a kiszáradás. A kevés folyadékbevitelnek számtalan hátránya van a szervezetünkre nézve, amelyek közül az egyik az izmaink görcsös összehúzódása. Az izom begörcsölésének okai között megtalálható az ülőmunka által kialakuló gyenge kondíció is.

További bejegyzések