Mi fán terem a kockázatelemzés?

Kockázatelemzés

Kockázatelemzés

A munkahelyi balesetek elkerülése a munkavédelmi előírások legfontosabb célja. Sokan nem ismerik a kockázatelemzés fogalmát, pedig az egyik legfontosabb eszköz a balesetek elkerülésében.

Azon felül pedig, hogy hasznos, ráadásul kötelező eleme is a munkavédelmi és tűzvédelmi előírásoknak. A kockázatelemzés egy felmérés alapján készült dokumentum, amit a munkavédelmi szakemberek készítenek el.

Röviden és tömören összefoglalva, ez egy leírás, amiben fel vannak sorolva az adott munkahely veszélyei. Jó észben tartani, hogy bármi okozhat balesetet, azok a hétköznapi dolgok is, amelyeket a dolgozók észre sem vesznek. Laza kábelek a földön, túlterhelt polcok, nem megfelelően rögzített állványok, billegő székek, nem jelzett szintkülönbségek, éles sarkú bútorok a közlekedő folyosókon, és csak egy átlagos irodáról van szó!

A kockázatelemzés ezeket a potenciális veszélyforrásokat tárja föl a megbízó, vagyis a munkaadó előtt. A dokumentum azonban csak figyelmeztet, a megoldás már a cég vezetőjének a felelőssége.

További bejegyzések