A pH fontossága a mezőgazdaságban

pH

pH

A közegek savasságát általában erre a célra kifejlesztett mérőműszerrel mérik, a vizsgálandó oldatba helyezett elektródák segítségével. A mérő digitális vagy analóg kivitelben készülhet. A digitális változatok előnye a pH mérés pontossága, míg az analógok jobban jelzik a változás sebességét.

Az elemmel működő hordozható tesztereket széles körben használják a talaj savasságának vagy lúgosságának terepen végzett tesztjeihez. A pH értékek kevésbé pontos módon lakmuszpapírral is meghatározhatóak. Az így kapott színeket egy színtáblázattal kell összevetni a pontos eredmény megismeréséhez.

A mezőgazdaságban a kémhatás a talajhoz társított nedvesség legfontosabb tulajdonsága, mivel ez a jelzés feltárja, hogy milyen növények fognak könnyen növekedni a talajban és milyen módosításokat kell végrehajtani annak érdekében, hogy azt más kultúrák termesztéséhez is alkalmassá tegyék. A savas talajt gyakran termékenynek tekintik, így a legtöbb hagyományos mezőgazdasági kultúrához megfelel. A savas pH értékű talaj meszes kezeléssel módosítható.

További bejegyzések