Albérlet javítási költségek: ki fizeti ki őket?

albérlet

albérlet

Az utóbbi 10-15 év elég jó példa volt arra, hogy mennyire ingatag tud lenni egy országnak a gazdasága, a biztonsága, a politikai helyzete. Ezek mind-mind hatással vannak az egyénre. Sajnos a bizonytalanság elég sok területét érintette az életnek. Példádul már nem elég egy szóbeli megállapodás, hanem szerződést kell kötni bizonyos helyzetekben.

Mielőtt albérletet választana nagyon fontos, hogy ezekkel tisztában legyen. Annál is inkább, mert ezen a téren is nagyon sok a bizonytalanság, az átverés, meg az olyan helyzet, amikor egyik fél visszaél a másik bizalmával és kihasználja a hiszékenységét. Az albérletek többségében akkor szokott jelentkezni az első összezörrenés a tulajdonos és az albérlő között, amikor valami elromlik.

Ilyenkor, ha nem volt előre leszögezve, hogy kinek a kötelessége azt megjavítani, akkor jön az egymásra mutogatás, meg a sárdobálás, ami elfajulhat egészen addig, hogy egyik fél felmond a másiknak. Sokkal előnyösebb és praktikusabb, ha még a lakás bérlése előtt tisztázódnak az ilyen helyzetek és kérdések, amit szerződésben rögzítenek a felek.

Egyébként ez a törvény által előírt menete egy lakás vagy szoba bérbeadásának. Ugyanis a törvény előírja a lakhatási szerződés megkötését, sőt, a tulajdonost is kötelezi bizonyos kötelességek betartására. Ilyen például a tulajdon karbantartása, a berendezések üzemképes állapotának a fenntartása vagy a közös használatú helyiségek, illetve azok berendezésében keletkezett hibák kiküszöbölése.

Tehát, a csőrepedést, a 20 éves bojler meghibásodását a tulajnak kell megjavítania. Azonban, ha az albérlő hibájából keletkezik valamilyen kár, akkor annak helyreállítása már nem a tulajdonos feladata. Ezeket előre meg kell beszélni és szerződésben rögzíteni, így ha előfordulnak, akkor mindenki tudja majd, hogy mi a kötelessége.

Ugyanígy a közköltség fizetéséről is jó megállapodni, vagyis kinek mennyit kell fizetnie télen vagy mennyit nyáron. Ilyen szempontból jó megoldás a Professional Premium Property Zrt. felkínált opciója, ahol minden hónapban ugyanazt az összeget kell befizetni, így télen is tudhatja az ember, hogy mire számíthat.

További bejegyzések