Bokaszalag szakadás utáni torna: a rehabilitáció menete

ezt tanácsolja a gyógytornász

ezt tanácsolja a gyógytornász

A bokaszalag különböző sérülései esetén érdemes minél hamarabb elkezdeni a szakszerű gyógytornát. Boka szalag szakadás kezelésénél ezt tanácsolja a gyógytornász. Már a sérülés első szakaszában végezhetők különböző könnyed gyakorlatok a duzzanat csökkentésére, a keringés javítására és a heges gyógyulás megelőzésére, azonban fontos a szakember utasításainak teljes körű betartása, aki minden esetben személyre szabott gyakorlatokat javasol a sérülés mértékének figyelembevételével.

A rehabilitáció a különböző erősségű és jellegű gyakorlatoknak köszönhetően növeli a bokaízületet tartó izmok erejét, így a szalagok feszesebbé válnak, stabilabb lesz a bokaízület, ami a további sérülések elkerülése érdekében szükséges. A kezelés nélküli bokaízület az instabilitása miatt hajlamos a további sérülésekre, továbbá akár olyan területeken is problémát okozhat mint a térd, derék, csípő.

A bokaszalag szakadás előfordulása jellemzően sportolók körében, idős korban vagy lazább ízületekkel rendelkező személyek esetében fordul elő. A genetikai eredetűek is lehetnek a laza ízületek és ínszalagok, de az életmódunk miatt is megnyúlhatnak a bokaszalagok, például a magassarkú cipő viselésével vagy az állómunka végzéssel.

Bokaszalag szakadás gyanúja esetén nagyon fontos a pontos diagnózis, hiszen a gyógyulás kimenetelét meghatározó kezelést a sérülés mértékének figyelembevételével lehet csak hatékonyan felállítani. Legtöbb esetben elégséges az anamnézis felvétele és a fizikális vizsgálat, de előfordul, hogy a precízebb diagnózis érdekében a képalkotó eljárás alkalmazása szükséges.

Sok esetben csak így lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy izomhúzódásról, ínszalag húzódásról, bokaficamról, rándulásról, bokaszalag szakadásról vagy csonttörésről van szó. Akár enyhébb, akár súlyosabb sérülésről van szó, a tünetek enyhítése mellett, a teljes felépülést a gyógytorna is jelentősen elősegíti. Ezért fontos, hogy bokasérülés esetén nem elég a pihentetés, kérjünk időpontot a gyogytornaszom.hu weboldalon, ahol akár 2 napon belül a segítségünkre lehetnek a szakképzett és gyakorlott gyógytornász szakemberek.

További bejegyzések